Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 4/2024
Pääkirjoitus

Airut on pitänyt pintansa

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Lyhythihainen pusero. jossa on mustalla pohjalla valkoisia vinoja soikioita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Airut-lehdessä tehtiin touko-kesäkuussa lukijatutkimus, johon vastasi yhteensä 207 henkilöä. Puhelimitse haastateltiin 100 vastaajaa ja verkkoon jaetun linkin kautta 107 vastaajaa. Vastaajista suurin osa oli näkövammaisia, mutta joukossa oli myös esimerkiksi näkövammaisyhteisössä toimivia näkeviä henkilöitä.

No, mitä sitten selvisi? Ensinnäkin, että lehtemme on varsin tarkkaan luettu. Edelliseen, vuoden 2019, tuloksiin verrattuna lukemisen taso on pysynyt suunnilleen samana. Vaikka printin häviämistä on ennustettu jo vuosia, Airuen versioista printtilehti on seuratuin. Vähiten luetaan pdf-näköislehteä.

Airut sai kokonaisarvosanaksi 8, eli hyvän. Arvosana on samalla tasolla kuin vuonna 2019. Eniten lukijoita kiinnostavat näkövammaisuutta koskevat aiheet, joista saa tietoa ja vertaistukea, uutiset ja ilmoitukset.

Merkittävä huono asia on lehden liian harva ilmestyminen. Joka kolmas vastaaja toivoisi lehden ilmestyvän tiuhemmin. Muutostoive on nyt selvästi aiempaa useammalla. Joka viides toivoo lehdessä olevan myös nykyistä enemmän sivuja, mikä niin ikään on aiempaa useampi.

Lehden ulkoasuun ja kuvitukseen ollaan varsin tyytyväisiä. Myös tekstin ja tekstin koon luettavuutta pidetään hyvänä. Nyt erinomaisina niitä pitävien osuus on kasvanut vuoteen 2019 verrattuna.

Lukijatutkimuksen avulla saimme roppakaupalla juttuideoita ja suuntaviivoja tulevaa varten, niistä iso kiitos! Tarkemmin pääset tutustumaan lukijatutkimukseen liiton verkkosivuilla.