Siirry sisältöön
Airut 4/2024

Kari Vähänen: Kaikilta vaaditaan nyt venymistä

Mies, jolla harmaat lyhet hiukset ja viikset. Musta puvuntakki ja vaaleansininen kauluspaita. Taustalla keltainen seinä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kari Vähänen.
Kuva: Marika Mäkinen

Kari Vähänen valittiin Näkövammaisten liiton hallituksen puheenjohtajaksi toiselle nelivuotiskaudelleen toukokuussa.

Vaikeista ajoista huolimatta Vähänen suhtautuu liiton tulevaisuuteen realistisen luottavaisesti.

Teksti ja kuva Marika Mäkinen

Kari Vähänen on ilmeisesti mies, joka ei pelkää tarttua haasteisiin. Niitä on Vähäsen puheenjohtajakaudella riittänyt.

Kun Vähänen valittiin hallituksen puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2020, koronapandemia jylläsi, minkä seurauksena muun muassa järjestöissä jouduttiin osin muuttamaan toimintakulttuuria. Etäyhteydenpidosta tuli uusi normaali ja ihmisten tavoittaminen muuttui aiempaa haastavammaksi.

Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, millä oli ja on edelleen vaikutuksia globaalisti ja yksittäisiin kansantalouksiin sekä ihmisten arkeen. Monilla suomalaisilla oli suuria vaikeuksia selvitä asuntolainojen korkojen kanssa, kun samanaikaisesti sähkön, dieselin ja bensiinin hinnat kallistuivat.

– Energiakriisi ja sen mukana tullut inflaatio ja korkojen nousu aiheuttivat harmaita hiuksia varsinkin vähävaraisille jäsenillemme, Kari Vähänen sanoo.

Myös järjestöjen rahoituspaineet kasvoivat samanaikaisesti. STEA-avustusten määrä lähti alamäkeen ja trendi on vain voimistunut. Tulevaisuudessa järjestöjen leikkaukset ovat jo sitä luokkaa, että niistä ei ilman haavoja selvitä.

– Ymmärrän hyvin ne kaikki haasteet, joita avustusten leikkaukset meille aiheuttavat. Silti uskon kokemukseni auttavan tässä vaikeassa tilanteessa. Olen myös luottavainen liiton organisaation kykyyn vastaanottaa haasteet, toki venymistä siinä vaaditaan meiltä kaikilta.

Vähänen ei siis ole lainkaan pessimistinen, päinvastoin. Hän kertoo olevansa innostunut ja täynnä tarmoa, kun voi edelleen olla mukana kehittämässä liiton työtä.

Vahvaa vaikuttamista ja vertaistukea

Kari Vähäsellä on ollut aitiopaikka liitossa vuodesta 2012 lähtien, jolloin hän vaikutti liittovaltuustossa vuoteen 2016 saakka. Liiton hallituksessa hän istui vuosina 2016–2020, jonka jälkeen hänet valittiin ensimmäisen kerran puheenjohtajaksi.

– Nuo olivat elintärkeitä vuosia. Olen oppinut tuntemaan henkilökuntaa, liiton organisaation toimintaa sekä sidosryhmiä. Näitä kaikkia tarvitsen työssäni.

Hän sanoo varsinkin edellisen puheenjohtajakauden opettaneen häntä paljon.

– Perustukset ovat nyt kunnossa.

Vähäsen mukaan liiton vaikuttamistyön tärkeys on vuosien mittaan korostunut.

– Valtakunnallinen vaikuttamistyö sekä alueella toimivat alueelliset oikeuksienvalvojat nousevat eturiviin. Ja haluan edelleen korostaa yhteistyön tärkeyttä jäsenjärjestöjemme kanssa. Vertaistoiminnan tärkeyttä ei myöskään auta väheksyä. Kaiken toiminnan keskiössä on oltava näkövammainen ihminen omine tarpeineen.

Vähänen puhuu sekä järjestön perustoiminnan puolesta että palveluliiketoiminnan puolesta. Kaikella on oma paikkansa ja molempia tarvitaan tulevinakin vuosina.

Vähäsellä on haasteista huolimatta vakaa usko liiton pärjäämiseen myös tulevaisuudessa.

– Meillä on toimiva organisaatio, asiantunteva henkilöstö ja vakavarainen ja arvostettu liitto, kiitos edellisten toimijoiden. Joiltakin osin rakenteellisia muutoksia on kuitenkin tehtävä, sillä pelkällä säästämisellä emme selviä.

Vähänen ei pidä hyvänä ajatuksena sitä, että liiton varallisuutta käytettäisiin operatiivisten menojen kattamiseen.

– Se ei kuulu työkalupakkini valikoimiin. Olen valmis käyttämään varallisuutta lyhytaikaisen ja tilapäisen talousahdingon hoitamiseen, jonka nämä tulevat leikkaukset saattavat aiheuttaa.

Kari Vähänen vakuuttaa tekevänsä parhaansa puheenjohtajana, jotta leikkaukset aiheuttaisivat mahdollisimman vähän ongelmia. Hän uskoo liiton selviävän niistä kohtuullisen pienin vaurioin, sillä varautuminen niihin on jo aloitettu.

– Nyt on tärkeää, että vaikutamme politiikkoihin sekä eri viranomaisiin, jotta säästötoimet kohdistuvat oikeudenmukaisesti.

– Tarvitsemme hyvää yhteistyötä, yhteen hiileen puhaltamista. Meidän on oltava joukkue isolla J:llä. Noustaan ylös omista poteroistamme ja katsotaan enemmän kokonaisuutta!

Rakentaja vapaa-ajallakin

Kun neljä vuotta sitten Kari Vähästä haastateltiin Airut-lehteen, hän kertoi olevansa innokas käsillä tekijä. Vähästen 114-vuotias hirsirunkoinen talo on isännän peruskorjaama ja iso puutarha ja mökki tarjoavat hyötyliikuntaa ja monenlaista puuhaa. Vähänen on innokas rakentelija niin mökillä kuin kotonakin.

– Vaimoni kanssa elämme hyvin rauhallista elämää.

Kun neljä vuotta sitten Vähäsillä oli kaksi lastenlasta, nyt niitä on kaksi lisää. Vanhin on 20-vuotias ja nuorin 2 kuukautta.

– Kolme poikaa ja nuorin on tyttö. Papan kullanmuruja, jotka antavat paljon.